E trivst best blant fjæll og lyng.
- det e der huldra syng

Huldra tar vi vare på

Helt siden jeg var liten jente har jeg vært opplært til at de underjordiske, de må vi ta vare på og være på god fot med. Det er viktig å si fra når du heller ut varmt vatn, og vi må alltid banke 3 ganger når vi kommer til seters etter vinteren. Huldra, de underjordiske, bergkongen og trollkatten, alle er vesen som hører til her i fjellet. 

Jeg husker godt historier bestemor Astrid fortalte, og mange har sett både huldrefølget og rompa.

Det finns mangt mellom himmel og jord som vi ikke kan forklare, og noen historier må bare få gå i arv og gjenfortelles.

Bakkasetra - Hulder illustrasjon2
Bakkasetra - Fjos illustrasjon

Over taket

En historie jeg husker godt er da kua på setra var så urolige og kom ikke hjem til mjølking når de skulle. Noen mente nok det kunne ha sammenheng med at fjøset ble flytta da oldefar kjøpte setra. Hvis den nye tomta sto over boligene til de underjordiske kunne det bli spetakkel og uro! 

Hans Hage sr, etterkommer etter Per Gynt på Hågå var kjent for å kunne ordne opp med de underjordiske. Hva han sa vet ikke jeg, men det er fortalt at han messa og sverga ei god stund. Til slutt måtte det skytes over taket med børsje, det var det oldefar som gjorde. 

Etter det ble det rolig og fint. Så lenge jeg var budeie så kom i alle fall kua til rett tid, og var rolige og greie dyr.

Brudefølget

En annen gang utpå høsten kom bestefar fra heime og inn til setra, og kunne ganske fortumla fortelle bestemor og meg at han nok hadde sett brudefølget over myrene. Brudefølget ved Brurbenken, det er huldra som giftes det.

Noen mener sågar at de underjordiske er sønner av Eva. Hun fikk så mange sønner, og ville ikke vise fram alle til Vår Herre. Derfor bestemte Vår Herre at de alltid skulle være usynlige og noen av disse er det vel som skjuler seg under jorda.

Ellers er det mange historier om Trollkatten, og folk som ble bergtatt her i Fron. Mange historier henger derfor på veggene i låven, så kan den som vil få et innblikk i det som faktisk var en del av hverdagen før i tia!

Bakkasetra - brudefolget illustrasjon